ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Понос школе! Анастасија Благојевић учествовала на Европској јуниорској информатичкој олимпијади

Понос школе! Анастасија Благојевић учествовала на Европској јуниорској информатичкој олимпијади

27.09.2023 | Обавјештења, Такмичења

Иако не постоји поуздана евиденција о успјесима ученика школе „Свети Сава“ Зворник из периода прије 2000. године, са великом вјероватноћом се може тврдити да је Анастасија Благојевић први ученик наше школе који је остварио учешће на европској олимпијади из једног наставног предмета. Да би читаоци стекли јаснију представу о врсти такмичења довољно је направити паралелу да је то такмичење еквивалентно јуниорском европском првенству у неком спорту. Самим тим то је за школу „Свети Сава“ историјски догађај, а пласман Анастасије Благојевић је историјски успјех.

Европска јуниорска информатичка олимијада се одржавала у Грузијском граду Кутаиси од 8. до 14. септембра. Четворочлану екипу Босне и Херцеговине сачињавали су, поред наше Анастасије, Ален Авдибеговић, Аднан Осмић и Дарјан Југовић. На такмичење су своје представнике имале 24 европске државе, с тим што је домаћин Грузија имала два тима, па је укупан број тимова био 25.

Тим Босне и Херцеговине заузео је 19. мјесто у укупном пласману са двије бронзане медаље које су освојили Ален Авдибеговић и Аднан Осмић, док су Анастасија Благојевић и Дарјан Југовић добили похвале за учешће.

Најуспјешнија држава на такмичењу је била Бугарска, другопласирана је била Румунија, док је Украјинцима припало треће мјесто у генералном пласману. Иза тима Босне и Херцеговине остали су тимови Швајцарске, Белгије, Словеније, Естоније итд. што говори о томе да је БиХ екипа иза себе оставила и тимове држава у којима се много више улаже у образовање него што је то случај у нашој држави.

Честитамо Анастасији која је својим радом заслужила чланство у овом одабраном друштву, и желимо јој да у наредној години буде још боља и настави да проноси име наше школе по Европи.