Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Одржан Округли сто о сарадњи родитеља, централне школе „Свети Сава“ и подручних школа

Одржан Округли сто о сарадњи родитеља, централне школе „Свети Сава“ и подручних школа

04.11.2022 | Обавјештења, Сарадња са локалном заједницом

На иницијативу представника Мисије ОЕБС-а је у сриједу 2. новембра, у мотелу Лагуна, одржан Округли сто на коме су учествовали родитељи из централне и подручних школа ЈУ ОШ „Свети Сава“ Зворник, затим директор школе, помоћник директора, педагог, наставници као и представник Градске управе Града Зворника.

Током састанка разговарало се о сарадњи родитеља и школе, начинима комуникације између централне и подручних школа, процедурама које постоје, улози савјета родитеља, отвореним питањима о којима треба разговарати, укључујући и начине на који школа може бити инклузивна,  примјерима добре праксе, процедурама које постоје у заштити од евентуалне дискриминације, питањима која су везана за језик и другим.

Учесници су размијенили мишљења о ставовима које заступају у вези са наведеним темама те су и иницијатори и организатори састанка били врло пријатно изненађени нивоом сарадње између актера. Утврђено је да осим назива језика који се изучава у подручним одјељењима готово да нема отворених питања. Поводом назива језика је установљено да ће родитељи ученика у подручном одјељењу Липље борбу за своје ставове наставити правним путем те да је закључак већине да је свако бојкотовање наставе са аспекта интереса ученика најлошија опција и да га увијек треба избјегавати.

Родитељи су изнијели неколико проблема са којима се сусрећу, а управа школе ће учинити све што је у њеној моћи да се захтјевима родитеља удовољи. Између осталог, школа ће омогућити ученицима путницима да вријеме након наставе током којег морају да чекају на превоз могу проводити у просторијама школе гдје ће бити безбједнији и гдје га могу искористити квалитетније него чекајући на неком другом мјесту.

Састанак је завршен радним ручком за којим су представници Мисије ОЕБС-а предложили да се сличан састанак одржи поново за неколико мјесеци.