ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » Од 2. до 6. октобра обиљежена Дјечја недјеља

Од 2. до 6. октобра обиљежена Дјечја недјеља

17.10.2023 | Културно-јавне и спортске манифестације, Обавјештења

Кроз низ разноврсних садржаја и активности у школи „Свети Сава“ организована је и обиљежена Дјечја недјеља од 2. до 6. октобра. Ове године програм обиљежавања је био богатији него икада, па нећемо ни имати могућност да наведемо све што се током тих пет дана догађало, али ћемо издвојити неке најзапаженије моменте.

Дјечја недјеља је свечано отворена у понедјељак 2. октобра у 12.00 часова на платоу испред школе. Oрганизована је свечана приредба „Мој друг и ја имамо таленат“ на којој су ученици од 1. до 5. разреда показали своје таленте из области глуме, рецитовања, музике, плеса, кошарке, фудбала, гимнастике, фолклора, мађионичарских трикова и сл. Жири у саставу од шест ђака првака, прогласио је двије најзанимљивије тачке. То су биле тачке: Бењамина Бехрамовића из II-4 и тачка плесне групе одјељења II-2.

У уторак је настављено обиљежавање дјечје недјеље цртањем кредама у боји. Ђаци првог и другог разреда су користећи креде у боји цртали мотиве у складу са самим слоганом Дјечије недјеље. Илустровали су најбољег друга или другарицу, омиљене игре  којих се играју са својим друговима и све што их асоцира на другарство. Такође у уторак наши ученици са учитељицама Борјаном Смиљанић и Зораном Модић вођени слоганом „Другарство чувајмо, љубав његујмо“ дошли на идеју о „клупи пријатељства“. Клупа пријатељства има за циљ стварање и јачање емпатије код дјеце. Клупа поручује: „Ако се осјећаш усамљено, треба ти пријатељ, желиш да се играш, смјести се на мене и пријатељ ће те наћи. Ако видиш некога да сједи сам, позови га да се играте, разговарате и дружите. Шири чари другарства! Буди друг јер подијељена срећа два пута је већа!“ Ђаци у сарадњи са учитељицама су офарбали клупу, а потом и уљепшали њен изглед пригодним детаљима. Активност је протекла у лијепом расположењу, смијеху и раду на задовољство свих креативних учесника.

Сриједа у 12.00 часова је била резервисана за радионицу коју су спровеле учитељице Драгана Шкиљевић и Маја Митровић са ученицима са темом „ Насиље не чинимо, осмијех на лице ставимо.“  Учесници радионице били су представници  сваког одјељења од 2. до 5. разреда, а циљ  радионице је био да се ученици упознају са појмом и облицима насиља као и начинима борбе против њега.

У четвртак 5.10.2023. године од 12 до 13 часова одржане су активности на кошаркашком терену иза школе под називом „Игре без граница“. У тим активностима учествовала су по два представника свих одјељења од другог до петог разреда. Учествовало је 44 ученика разврстаних у четири мјешовите групе (други и трећи разред у двије групе А1 и Б1; четврти и пети разред у двије групе А2 и Б2). Наведене групе такмичиле су се у сљедећим активностима: ношење јајета у кашици, скакање на једној нози, скакање са лоптом између ногу, провлачење лопте у колони и полигон препрека. Завршна активност била је плес уз музику са балонима. За побједнике су проглашене групе А1 (други и трећи разред) и Б2 (четврти и пети разред). Побједници су показали брзину и прецизност у извођењу активности. Овдје можете погледати како је то изгледало.

Завршна активност у оквиру обиљежавања Дјечије недјеље, био је маскенбал за ученике 1, 2. и 3. разреда. Ријека шаренила разлила се улицама нашег града. Три ученика из Савјета ученика у својству жирија бирали су три најљепше индивидуалне маске и једну колективну. Ученици су награђени похвалницама, а прве три појединачне маске дароване су и скромним поклонима управе школе. Погледајте и атмосеру са нашег маскенбала. Након шетње под маскама похвалама су награђени сви ученици који су се истакли у активностима током Дјечје недјеље. Кратак видео снимак са најбитнијим детаљима са додјеле награда погледајте овдје.

Од осталих активности издвојили бисмо посјету ученика одјељења III-5 СШЦ „Петар Кочић.“ Уживали су у радионици коју су за њих припремиле проф. Зорица Стојановић Гутаљ, психолог Дајана Достанић и библиотекар  Николина  Лазић.  Мали и велики ученици су удруженим снагама и међусобном подршком показали да другарство не познаје године.

Ученици посебних одјељења су заједно са ученицима II-5 и III-5 кроз покрете и игру отпјевали „Јесењу пјесму“. Уживали су у чарима музике и дружењу. Још једном су показали да међу дјецом не постоје никакве разлике и да се удруженим снагама може постићи сваки циљ.

Организован је и литерарни конкурс за ученике 3, 4. и 5. разреда на тему „Другарство чувајмо, љубав његујмо“.
На конкурсу је учествовало осам ученика. Изабрани су најквалитетнији радови на ову тему и то:

  1. Мјесто: Нађа Јањић, IV1
  2. Мјесто: Јана Вуковић, IV4
  3. Мјесто: Анђела Аћимовић, IV2

Награђени ученици су за свој рад добили и похвалнице на завршној манифестацији, 6. октобра.

Као што можете и сами да се увјерите програм обиљежавања Дјечје недјеље је био веома садржајан, разноврсан и занимљив. Ученици и учитељи су показали своју креативност, своје таленте, а заједно су радили и на формирању и јачању оних најбитнијих људских вриједности као што су емпатија, другарство и љубав.
На најбољи могући начин показали су нам како треба другарство да чувамо, а љубав да његујемо!