ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » Обиљежен дан ружичастих мајица

Обиљежен дан ружичастих мајица

01.03.2024 | Културно-јавне и спортске манифестације, Обавјештења

Поводом Међународног дана превенције вршњачког насиља, наша централна школа и подручна школа Снагово су обиљежиле „Дан ружичастих мајица“ („Pink Shirt Day“). Овај дан обиљежава се задње сриједе у фебруару од 2007. године, када је један дјечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у школу у ружичастој мајици. Мајица је симболично представљала дјечакову подршку тешко болесној мајци од карцинома дојке. Школски другови солидарисали су се са злостављаним дјечаком и сутрадан су се појавили у школи у ружичастим мајицама. Од тада ружичаста мајица постала је симбол борбе против вршњачког насиља и препознатљив симбол иницијативе и међународно препознате годишњице превенције вршњачког насиља у школама.

Тим за превенцију насиља

У школској 2023/24. години формиран је школски Тим за превенцију насиља. Чланови Тима за превенцију насиља у сарадњи са члановима Савјета ученика, израдили су беџеве са слоганом: „Насиље престаје овдје“, који су подијељени ученицима на улазу у школу. Беџеве су поред ученика носили и наставници. Ученици су заједно са наставницима правили паное у облику ружичастих мајица са циљем скретања пажње ученика на проблем вршњачког насиља и начине на који они могу утицати на то да се обим насиља умањи или да оно потпуно нестане.

Тим је направио и плакате (банере) који су постављени на улаз у школско двориште као и на ученичке улазе у школу, како би свима било уочљиво да је заједнички став свих нас да било каквом облику насиља нема мјеста у друштву, а нарочито у образовним установама.

Кратки филмови о вршњачком насиљу

У наредним данима ће ученицима бити приказани кратки филмови који су били награђени на такмичењу „Како бити сигуран на интернету“ које је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом, као и кратки филм који су креирали ученици наше школе у оквиру тог такмичења.