Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » Обиљежен 31. мај – Свјетски дан борбе против пушења

Обиљежен 31. мај – Свјетски дан борбе против пушења

01.06.2023 | Културно-јавне и спортске манифестације, Обавјештења, Сарадња са локалном заједницом

У сриједу 31.5.2023. године, на иницијативу службе породичне медицине Дома здравља Зворник, у нашој школи обиљежен је Свјетски дан борбе против пушења. Начелница одјељења породичне медицине др Наталија Стевић и специјалиста породичне медицине др Данијела Жепинић су спровеле радионицу и предавање за свако одјељење ученика седмог разреда посебно.

Седми разред је одабран из разлога што је то доба у којем се најчешће дјеца одлуче да испробају дуванске производе, а када то ураде многи од њих и наставе са пушењем.

О томе како пушење утиче на организам и које све штетне посљедице оставља по здравље човјека докторке су детаљно информисале све ученике. Приказане су им презентације и видео материјал који говори у прилог штетности кориштења дуванских производа, али и такозваног пасивног пушења којем су изложени непушачи у присуству пушача.

Након одслушаног предавања ученици су добили и анонимни упитник у коме су могли да изнесу своје мишљење о пушењу, да напишу да ли су они користили дуван, да ли би жељели да га користе, да ли неко у њиховој породици користи дуванске производе итд.

Захваљујемо докторима за читаву идеју обиљежавања овог датума, за њихов ангажман и труд, а сигурни смо да ће њихово предавање допринијети да бар неко од ученика који су размишљали да почну да користе дуванске производе одустану од те идеје јер тиме једино могу да наруше своје здравље и здравље људи са којима живе.