ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » Обиљежен 26. септембар – Европски дан језика

Обиљежен 26. септембар – Европски дан језика

29.09.2023 | Културно-јавне и спортске манифестације, Обавјештења

Дана 26.09.2023. године ЈУ ОШ „Свети Сава“  обиљежила је  Европски дан језика. Чланови актива српског језика, у сарадњи са активима енглеског и руског језика, направили су  презентацију различитих идиома, фраза и пословица на три језика: српском, енглеском и руском.  На вратима сваког  кабинета окачени су  тројезични идиоми како би се дјеца упознала са богатством и разноврсношћу употребе језика.

Обиљежавање Европског дана језика иницирао је Савјет Европе, још 2001. године, и од тада се обиљежава у 47 држава чланица Савјета. Европа је изразито богата језицима јер постоји преко 200 европских језика.

Европски дан језика обиљежен је и на часу српског језика у реализацији наставнице Сање Лазић.

Ученици VI-5 су имали прилику да сазнају нешто интересантно о норвешком језику и да науче неке ријечи.

Илија Остојић, ученик овог одјељења, подијелио је са другарима своје искуство из школе у Бергену коју је раније похађао. Часу је присуствовала и Илијина мајка и то је прави примјер сарадње тј. партнерства школе са породицом. Час је био креативан, занимљив и поучан.

Остварен је циљ часа: представљање новог језика на забаван начин.

Уз закључак да је човјек богат онолико колико језика говори, успјешно је реализован овај час на задовољство свих присутних.

Истог дана одржан је и заједнички час два одјељења поводом Европског дана језика. Час су одржали наставница енглеског језика – Ивана Јоловић и наставник руског и српског језика – Драгиша Глишић. На часу је била присутна и педагогица школе – Снежана Видовић.

У уводном дијелу часа наставница Ивана Јоловић говорила је о значају Европског дана језика и значају језика уопште. Истакла је важност учења језика и богатства које добијамо учењем нових језика

Након тога, наставник Драгиша Глишић преузео је ријеч и водио је присутне кроз етапе развоја језика, почевши од настанка језика па све до Вукове реформе и савременог доба. Посебно је истакао проблеме с којима се наш језик суочава данас, указујући на велики утицај страних језика.

Ученици су слушали пажљиво, а затим је услиједио низ активности у којима су они били у главним улогама. Ученица Анастасија Чворак прочитала је пригодан текст – Завештање о језику Стефана Немање (Миле Медић).

Након тога, ученици су били подијељени у групе и добили су задатак да повежу ријечи са језицима којима припадају, да напишу ,,волим те“ на што више језика и сл. Убрзо је услиједила и активност у којој је требало на папирићима написати што више русизама и англицизама. Успјешно су савладали и тај задатак, па су излазили испред и лијепили папириће на хамер папир.

За крај овог заједничког дружења и учења, ученици су отпјевали пјесму Каћуша те на тај начин употпунили овај час и измамили осмијехе и аплаузе свих присутних.