ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » Обиљежен 22. март – Свјетски дан вода

Низом пригодних догађаја, како у самосталној организацији тако и у коорганизацији са партнерима из локалне заједнице Еко удружењем „ Корак „ Зворник и предузећем А.Д. „Водовод и комуналије“ , ученици и наставници школе „Свети Сава“ дали су свој допринос обиљежавању 22. марта – Свјетског дана вода. Овај датум се обиљежава још од децембра 1992. године откако су га Уједињене Нације резолуцијом одредиле за датум на који ће се сваке године славити вода, истицати њен значај и наглашавати потреба за приступом свјежој и чистој води за све људе на свијету. 22. март је датум када треба да се подсјетимо и на податак да преко двије милијарде људи на нашој планети и даље нема приступ здравој и безбједној води за пиће.

На позив А.Д. „Водовод и комуналије“ Зворник, наша школа је узела учешће у обиљежавању овог датума. Четири одјељења наше школе 3-2, 3-5, 4-4 и 9-1 су у пратњи својих учитеља и наставника посјетила лабораторију за контролу и анализу воде, која се налази у близини наше школе. Имали су прилику да послушају предавање о значају воде и очувању водних ресурса као и да присуствују анализирању исправности воде за пиће које се свакодневно ради.

Школске активности

Са друге стране, у организацији професора разредне наставе Свјетски дан вода обиљежен је адекватним програмом. Догађај је почео у 9:30 часова када су ученици нижих разреда са својим учитељима носећи плакате и поруке шетњом по граду указали на значај и заштиту вода. На платоу испред школе уз пјесмице чији су садржаји везани за воду ученици су показали осјећај за ритам. Послије тих активности ученици су на школском полигону извели штафетну игру којом је задовољена дјечија потреба за игром и такмичењем. Користили су већ савладане вјештине уз помоћ специфичних спортских реквизита.

Ученици су својим креативним костимима, плакатима, плесом и игром скренули пажњу пролазника на себе, а самим тим и на значај воде и на нашу обавезу да чувамо питку воду јер она у цијелом свијету постаје све већи луксуз.

Више фотографија и видео материјала о нашим активностима можете погледати овдје.

Извјештај припремила: Тања Бећаревић