ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Од оснивања до данас

  1. Почетна
  2.  » 
  3. О школи
  4.  » Од оснивања до данас

„Наде образованих јаче су од богатства неуких.“

Демокрит

Од оснивања до данас

Школа са дугом традицијом

Од 1945. године до 1973. године у Зворнику су биле  двије основне школе: ОШ „Браћа Скопљаковић“ и ОШ „Браћа Обрадовић“. Након тога, 1973. године, школе су спојене у једну школу која се звала Основна школа Зворник и под тим називом је радила до 31.12.1976. године. Од 01.01.1977. године до 16.06.1993. године школа је носила назив: „Митар Трифуновић Учо“. Од 16.06.1993. године до данас школа носи назив Основна школа „Свети Сава“ Зворник.            

Наша школа налази се у улици „Светог Саве“ број 71 А која је и главна улица у Зворнику. Може се рећи да се налази у центру града Зворника. У близини  школе  налазе се:  градска библиотека, централни парк, аутобуска станица, градски стадион, спортска хала, МУП, Основни суд и зграда градске управе.

Зграда централне школе није битније мјењана од 1976. године, када је направљена, па све до 2017. године када је урађена нова фасада, замјена унутрашње и вањске столарије те санација мокрих чворова. Сачињавају је два објекта један за ученике од 1. до 5. разреда и  други за ученике од 6. до 9. разреда који заузимају 5010 квадратних метара  затвореног простора од чега је  2035 квадратних метара учионичког простора, а 2975 метара квадратних ходника и осталих просторија.

У саставу школе налазе се четири петоразредне основне школе: на Дивичу (саграђена 1946, обновљена 1961. г.) на Кула Граду (саграђена 1952, обновљена 2001. г.) у Снагову (саграђена 1960, обновљена 2002.г.) и у Липљу (саграђена 2002.г.).

Централна школа посједује властиту библиотеку са фондом од 17200 књига.

У школској години (2021/ 2022) укупно је уписан 1421 ученик у 63 одјељења.

Школа организује излете у манастире: Папраћа, Ловница, Тавна, Троноша, Мокра гора, Соко град, Тврдош … градове: Београд, Нови Сад, Бања Лука, Сарајево, Добој, Бијељина, Тузла, Вишеград, Требиње, Ваљево, Травник, Љубовија…. туристичке дестинације: Златибор, Тара, Јахорина, Дивчибаре, Бања Ковиљача, Етно село Станишић,  Мокра Гора… Школа у природи се изводи  на Јахорини и  Хајдучким Водама. Екскурзија ученика деветог разреда се изводи на црногорском приморју или у Требињу у изузетним случајевима. Посјећују се: манастир Острог, Цетиње, Ловћен – Његошев маузолеј, Котор – стари град, Херцег – Нови, Дубровник, Мостар – стари мост.

Два пута годишње одржава се крос крај ријеке Дрине, а сврха одржавања кроса је промоција бављења спортом, здравог начина живота и јачања здравља. На кросу учествују сви ученици од првог до деветог разреда, и по томе спада у најмасовније спортске манифестације.

Наша школа спада у веће школе, и сви запослени наставници  у школи труде се да нашим ученицима дају квалитетно и комплетно знање, које ће им помоћи у  даљем школовању, али и у животу уопште. Трудимо се да максимално помогнемо оним натпросјечно надареним, а и онима са слабијим способностима да олакшамо стицање знања. Из тог разлога дајемо важан значај развоју дјеце из области науке: математика, физика, биологија, али и тамо гдје се тражи таленат за све врсте умјетности: литерарна, рецитаторска, ликовна, ритмичка, пјевачка… И спорт у нашој школи заузима важно мјесто, јер здрава дјеца, спортског духа, и упозната са спортском етиком, могу  постати и здрави људи који реално сагледавају живот. Због свега тога радује нас чињеница да смо присутни на свим врстама такмичења од општинских, регионалних до државних, и то веома успјешно.

Веома нам је важна и безбједност наших ученика. Иако наставници имају задатак да испуне план наставе, сматрамо да је наша обавеза прије свега да васпитавамо дјецу да буду увијек позитивна и толерантна према свима без обзира на изглед, старост, пол и вјеру. Трудимо се да наша школа постане пријатно и безбједно мјесто за боравак њених ученика и радника.

Ми смо поносни на своје бивше ученике који су захваљујући нама постали прије свега племенити, а затим и успјешни људи. Наша највећа награда за сав наш уложен труд је кад нас посјете са жељом да нас виде и присјете се неких догађаја из школских дана. Исто тако драго нам је кад они нама пруже било какву помоћ, у нашим настојањима да образујемо нове генерације ђака у што бољим условима.

Ако мислите да смо школа по вашем укусу, наше срце је велико и спремно да дочека све људе добре воље и њихову дјецу.