ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Културно-јавне и спортске манифестације
  4.  » ОД ШКОЛСКЕ ЛЕКТИРЕ ДО ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ

Како је настао драмски колаж Пипи Дуге Чарапе?

     У наредним корацима покушаћемо навести све сегменте ове изузетно лијепе, необичне и другачије приче.   

1. Корак

1. и 2. час лектире „Пипи Дуга Чарапа“ Астрид Линдгрен

– На првом и другом часу лектире разговарали смо о животу и раду аутора, настанку књижевног дјела, ликовима, њиховим поступцима, особинама, најзанимљивијим и најсмјешнијим дијеловима књиге, теми, мјесту радње, времену…

– У склопу редовних задатака које реализујемо сходно исходима, ученици су имали још два додатна задатка за трећи час лектире:

  • Ученици ће доћи маскирани тј. обучени као један од ликова из књиге. Самостално бирају улогу.
  • Најзанимљивији дио (дио који им се највише допао) имају задатак да прикажу на себи својствен и близак начин: кроз игроказ, дијалог, музичку изведбу, самостално, у пару, у групи… Имали су потпуну слободу у одабиру.

3. час лектире је реализован у склопу интегрисаног дана. Све дневне активности биле су под окриљем једног лика…лика Пипи Пипилоте Завјесић. Пипи је била главни лик у нашим математичким задацима, у пјесмама, у причама, у игри, ликовном стваралаштву па чак и на позорници. Наши мали маскирани ученици изазивали су одушевљење код осталих ученика, ученика млађег школског узраста.

Дошло је вријеме да видимо како књижевно дјело оживљава. Дијалози, монолози, игрокази и плесне активности ученика стопише се у прави мали, драмски колаж.

Прилог: видео колаж 1

2. Корак

Позив директора ДИС Сцене Зворник и Дома омладине Зворник, госп. Ђорђа Деурића на сарадњу.

Директор ДИС Сцене Зворник је на друштвеним мрежама и фб страници школе испратио видео колаж. Позвао нас је да са ученицима дођемо у Дом омладине и да покушамо, уколико буде било простора и могућности, направити праву малу представу за дјецу, пропраћену плакатима, продајним улазницама, промоцијом само за родитеље, али и промоцијом отвореног типа. Тек по добијању сагласности од стране Управе школе и родитеља крећемо у реализацију и започињемо рад на пројекту.

Ученици су у склопу припрема и проба имали и низ радионица дикције, понашања на сцени, покрета на сцени, сарадњу и размјену искустава са младим глумцима средњошколцима који су имали сличан пут ка позоришту и сцени.

Прилог: видео колаж 2

3. Корак

Премијера затвореног типа само за учитеље, родитеље и сараднике из ДИС Сцене и Дома омладине.

По завршетку премијере затвореног типа услиједила је евалуација и размјена мишљења о драмском приказу. Директор Ђорђе Деурић, ми као учитељи, родитељи, били смо фасцинирани маестралним приказом и изведбом сада већ позоришног комада. Ученици су уживали у ријечима хвале и подршке, а ми у позитивним реакцијама и плодовима идеје која се из дана у дан само надовезивала, отварајући нове изазове.  

По завршетку премијере затвореног типа, организована је и закуска у њихову част. Уз колаче, сокове и друге посластице, наставили смо сада мало неформалније разговоре о утисцима и емоцијама које су нас обузеле.

4. Корак

Премијера представе отвореног типа.

Овај, сада већ пројекат привукао је пажњу суграђана. Десила се једна лијепа прича у граду: Ученици четвртог разреда од школске лектире дошли до позоришног комада.

15. новембра наши ђаци су напунили двије сале Дома омладине и одиграли за маме, тате, баке, деке, другаре и суграђане двије премијере. Новац који су добили продајом карата биће усмјерен на њихову даљу едукацију у свијету позоришта и драме, те посјети Народном позоришту у Тузли (11. децембра). Ту ће имати прилику да одгледају професионалну дјечију представу са афирмисаним, дипломираним глумцима и да у разговору са њима стекну нове спознаје о овој врсти умјетности.

Прилог: видео колаж 3

Извјештај припремиле:

Аида Гутић, проф. разр. наставе

Борјана Смиљанић, проф.разр. наставе

Маријана Ерић, проф. разр. наставе