ОШ „Свети Сава“, Светог Саве 71а, 75400 Зворник

Вијести

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Обавјештења
  4.  » Снежана Стевић, професор разредне наставе у ЈУ ОШ „Свети Сава“ Зворник, учествовала на конференцијама у оквиру пројекта eTwinning

Снежана Стевић, професор разредне наставе у ЈУ ОШ „Свети Сава“ Зворник, учествовала на конференцијама у оквиру пројекта eTwinning

25.10.2023 | Обавјештења

Октобар је био препун активности за Снежану Стевић, професорку разредне наставе у ЈУ ОШ „Свети Сава“ Зворник, која је учествовала на неколико конференција и то на eTwinning конференцији на Влашићу, на тренингу eTwinning амбасадора у Биограду као и на конференцији „Наставници као градитељи мира“ организације Step by Step у Сарајеву. Шта су биле теме, ко су били учесници и каква је искуства понијела са конференција прочитајте у њеним извјештајима који слиједе у прилогу.

ИЗВЈЕШТАЈ СА УЧЕШЋА НА eTwinning КОНФЕРЕНЦИЈИ НА ВЛАШИЋУ

На eTwinning конференцији која се одржала на Влашићу 3. и 4. октобра, имала сам прилику да будем водитељ двије радионице, пружећи подршку учесницима из предшколских установа и основних школа. Конференција је била изузетно инспиративно искуство, а моје активности током конференције биле су усмјерене на размену знања и искустава везаних за eTwinning пројекте и квалитет учествовања најмлађих учесника.

Прва радионица коју сам водила била је „Радионица за учеснике из предшколских установа и основних школа“. Циљ ове радионице био је да пружи учесницима основна знања о томе како започети eTwinning пројекат са најмлађим учесницима. Разговарали смо о приступима учењу кроз игру, употреби дигиталних алата прилагођених узрасту, и како мотивисати дјецу за учешће у пројекту. Дискутовали смо о примјерима успјешних пројеката и размијенили смо идеје о томе како се може боље интегрисати eTwinning у рад са најмлађима. Подршку је пружала Нада Соколовић, а своја искустава са семинара из Литваније пренио је Милош Џоковић, који је, уз нашу помоћ, са учесницима прошао вјежбу покретања eTwinning пројекта

Друга радионица коју сам водила била је „Квалитет пројеката за учеснике из предшколског образовања и нижих разреда основне школе“. Презентацију за овај дио израдила је Лејла Хујдур. Ова радионица се фокусирала на кључне елементе који чине квалитетан eTwinning пројекат, укључујући циљеве, планирање, сарадњу између школа, креативне методе учења и евалуацију. Нагласак је био на томе како пројектима дати додатну вриједност и значај, посебно када су укључени најмлађи учесници. Учесници су потом играли квиз, који сам припремила у web алату Wordwall. У оквиру радионице, примјер добре праксе представила је Драгана Арсић.

Током конференције, имали смо прилику да слушамо инспиративне говорнике и разговарамо са колегама из различитих градова о нашим пројектима и искуствима у eTwinning заједници. Конференција је такође омогућила размјену корисних ресурса и материјала који ће нам помоћи у даљем раду на eTwinning пројектима на Сајму пројеката.

eTwinning конференција на Влашићу била је незаборавно искуство. Имала сам прилику да подијелим своје знање и искуство са другима, да научим нове ствари од колега, и да се инспиришем за будуће пројекте. Надам се да ћемо сви наставити да сарађујемо и унапређујемо квалитет eTwinning пројеката за најмлађе учеснике.

ИЗВЈЕШТАЈ СА ТРЕНИНГА АМБАСАДОРА eTwinning ПРОГРАМА У БИОГРАДУ

Од 10. до 12. октобра, имала сам привилегију да заједно са још четири eTwinning амбасадора из БиХ и два члана НСО, учествујем на тренингу амбасадора eTwinning програма у Биограду. Тренинг је окупио амбасадоре из Црне Горе, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, те нас упознао с низом важних тема и активностима. Овај извјештај ће се фокусирати на кључне тачке и дискусије током тренинга.

Првог дана, након упознавања са амбасадорима из сусједних земаља, једна од главних тема била је „Друштвене мреже и како комуницирати да те чују у гомили“. Ова сесија била је посебно информативна и релевантна у данашњем дигиталном добу. Разговарали смо о стратегијама за ефикасну комуникацију на друштвеним мрежама, изазовима који се јављају при покушају да се истакнемо у гомили информација, и важности изградње онлине присутности која ће привући пажњу циљане публике. Дискусије су биле богате примјерима добре праксе и конкретним савјетима који ће нам помоћи у промовирању eTwinning програма.

Други дан, фокус је био на „Вјештачкој интелигенцији у образовању“. Ова тема је отворила многа питања о будућности образовања и како технологија може унаприједити учење. Разговарали смо о тренутним примјерима примјене вјештачке интелигенције у образовању, као и о изазовима и потребама за даљим развојем ове области. Ова сесија нам је дала дубљи увид у иновативне методе учења и подстакла нас да размишљамо о томе како можемо користити технологију у нашем раду као амбасадори.

У наставку дана фокус је био на практичним аспектима нашег рада као амбасадора. Радили смо у групама на изради пројектних пакета, размјењивали искуства и идеје о томе како унаприједити квалитет eTwinning пројеката, те се усаглашавали око најбољих пракси. Такође смо разговарали о важности коришћења eTwinning-а у раду са дјецом, као и о стратегијама за промоцију програма међу школама и учитељима.

На крају, овај тренинг је био изузетно користан и инспиративан. Упознала сам колеге из сусједних земаља, проширила своје знање о кључним темама, и стекла нове идеје за промоцију eTwinning програма у својој заједници. Радујем се примјени наученог у свакодневном раду као амбасадор eTwinning програма.

„НАСТАВНИЦИ КАО ГРАДИТЕЉИ МИРА“ – Step by Step

Имала сам част и задовољство присуствовати 14. регионалној конференцији „Наставници као градитељи мира“, коју је организовала организација Step by Step, а која се одржала од 7. до 9. октобра у Сарајеву. Конференција је окупила наставнике, едукаторе и стручњаке из области образовања из различитих земаља, те је имала за циљ промовисање образовања за мир, толеранцију и инклузију.

Тема конференције „Наставници као градитељи мира“ била је дубока и релевантна, посебно у свјетлу глобалних изазова и конфликата са којима се данас сусрећемо. Конференција је пружила учесницима прилику да разговарају о улогама наставника у промоцији мира и разумијевања међу ученицима.

Све пленарне сесије и модериране дискусије биле су информативне и инспиративне, пружајући учесницима прилику да размотре кључне аспекте образовања за мир и размјене идеје и искуства.

Поред пленарних, на конференцији су се низале и паралелне сесије, које су употпуњавале годишњу тему и подстицале размјену пракси и идеја. Конференција је била изузетна платформа за развој нових перспектива и алата који ће наставнике и образовне раднике подржати у промоцији мира и толеранције у својим школама и заједницама.